aflatoxiny
jedovaté produkty (mykotoxiny) houby aspergilus (např. Aspergillus flavus, A. niger, A. parasiticus). Aspergily jsou široce rozšířeny, mohou napadat četné plodiny, dostávat se do potravinového řetězce a event. i do mléka zvířat krmených těmito plodinami. Objeveny byly po velkých úmrtích hospodářských zvířat (krůty v 60. letech). Je výrazně hepatotoxický (může vyvolat nekrózu či cirhózu jater), může vést k vzniku hepatocelulárního karcinomu (zejm. v kombinaci s viry hepatitidy). Mají rovněž mutagenní a teratogenní účinky. Otrava (aflatoxikóza) může proběhnout akutně, častější jsou chronické stavy [Aspergillus flavus; toxin]
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství