amylosa
součást polysacharidů (u škrobu s podílem 10 až 20 %), vyznačující se dlouhými nerozvětvenými řetězci složenými z glukosových jednotek (pouze vazby 1,4), rozpustná zejm. v horké vodě, tvořící s vodou tuhé gely; jediným produktem hydrolytického rozkladu a. je d-glukosa. Srov. amylo-1,4-1,6-transglukosidáza, amylopektin
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství