Start | O nás | Maxdorf | Spolupráce



Velký lékařský slovník online…

A | B | C | D | E | F | G | H | Ch | I | J | K | L | M | N | O
P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0-9 | #


antioxidanty

látky zabraňující oxidaci, zpomalující oxidační reakce, tlumící kyslíkové radikály, inhibující reakce vyvolané účinkem kyslíku a peroxidů. Antioxidační působení mají některé vitaminy (C, E), karotenoidy (-karoten, lykopen), stopové prvky (např. selen), dále různé látky obsažené v ovoci a zelenině (např. fenolické a.). A. jsou předmětem jak klinického výzkumu k prevenci zejm. kardiovaskulárních a nádorových nemocí, tak jsou široce marketingově využívány jako součást multivitaminových přípravků či potravinových doplňků. Jednotlivé klinické studie zatím přinášejí spíše rozporuplná data; mohou se však příznivě podílet na prevenci nemoci v rámci v podstatě celoživotního způsobu stravování (zejm. dostatečný přísun zeleniny, ovoce, vlákniny apod.). Enzymovým antioxidačním systémem je např. superoxiddismutáza. Kromě biochemických systémů se uplatňují u organických polymerů, kaučuků a plastů, u pohonných hmot a olejů a v technologii tuků [anti-; oxid]

« Zpět


Reklama


Přihlášení

Pokud ještě nemáte přístupové údaje, můžete se registrovat.