antioxidanty
látky zabraňující oxidaci, zpomalující oxidační reakce, tlumící kyslíkové radikály, inhibující reakce vyvolané účinkem kyslíku a peroxidů. Antioxidační působení mají některé vitaminy (C, E), karotenoidy (-karoten, lykopen), stopové prvky (např. selen), dále různé látky obsažené v ovoci a zelenině (např. fenolické a.). A. jsou předmětem jak klinického výzkumu k prevenci zejm. kardiovaskulárních a nádorových nemocí, tak jsou široce marketingově využívány jako součást multivitaminových přípravků či potravinových doplňků. Jednotlivé klinické studie zatím přinášejí spíše rozporuplná data; mohou se však příznivě podílet na prevenci nemoci v rámci v podstatě celoživotního způsobu stravování (zejm. dostatečný přísun zeleniny, ovoce, vlákniny apod.). Enzymovým antioxidačním systémem je např. superoxiddismutáza. Kromě biochemických systémů se uplatňují u organických polymerů, kaučuků a plastů, u pohonných hmot a olejů a v technologii tuků [anti-; oxid]
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství