laktát
mléčnan, sůl nebo ester mléčné kyseliny (běžně se tak označuje zejm. její anion). Vzniká v organismu při spalování cukrů za nepřítomnosti kyslíku (viz anaerobní glykolýza, pyruvát), např. ve svalu při nadměrné námaze. Tvorba l. ve velkém rozsahu způsobuje okyselení vnitřního prostředí (laktátovou acidózu). Lokálně vzniká též činností laktobacila v pochvě [lakt-; -át]
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství