listerie
rod grampozitivních bakterií. Morfologicky krátké tyčinky, vyskytující se jednotlivě nebo v krátkých řetízcích. Aerobní či fakultativně anaerobní, pohyblivé (bičíky), nesporulující, neopouzdřené, kultivačně poměrně nenáročné a schopné dlouhodobého přežívání. Jsou ubikvitérní, mohou vyvolávat onemocnění u zvířat. V patogenitě se uplatňují některé povrchové molekuly (ovlivnění imunity, zvýšení počtu makrofágů, schopnost přežívat po fagocytóze, některé endotoxinu podobné účinky, listeriolyzin). U člověka se v patologii uplatňuje Listeria monocytogenes, řidč. L. ivanovii, L. seeligeri. Může se vyskytovat v trávicím traktu. Zdrojem infekce jsou často potraviny (l. může přežívat i při nižších teplotách). Způsobuje různá onemocnění (endometritidu, konjunktivitidu, kožní infekce, „chřipkové“ onemocnění, meningoencefalitidu) obv. lehčího průběhu. Závažný je transplacentární přenos a perinatální infekce s generalizací, popř. infekce u imunosuprimovaných osob. Z antibiotik je možné podávat např. cotrimoxazol či aminopeniciliny v kombinaci s aminoglykosidy [J. Lister]
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství