mikrobicidie
usmrcování mikroorganismů. V organismu schopnost fagocytárních buněk usmrtit mikroorganismus po jeho pohlcení. Spočívá v produkci vysoce reaktivních sloučenin, zejm. kyslíkových radikálů, které vznikají v důsledku vystupňovaného metabolismu (srov. oxidační vzplanutí, myeloperoxidáza). Některé mechanismy jsou na kyslíku nezávislé (proteolytické enzymy apod.). Srov. fagocytóza, mikrobicidní test, luminol, granulomatózní choroba chronická [mikrob; lat. caedo, caedere bít, zabíjet]
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství