mléko, mateřské
produkt mléčných žláz ženy vylučovaný při laktaci; přibližné složení v g/100 ml: voda 86, proteiny 1,4 (z toho kasein 0,4, laktalbumin 0,4, laktoglobulin 0,6), sacharidy (zejm. laktosa) 7,2, tuk 4,5, popel 0,5. Vysoký obsah imunoglobulinů (laktoglobulin) vysvětluje vyšší odolnost kojených dětí proti infekci i nižší výskyt alergií. Do mléka přechází řada lipofilních cizorodých látek, vč. léků (viz laktace). Srov. kolostrum
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství