olivový olej
nevysychavý olej z dužiny plodů olivy; velmi kvalitní panenský olej se získává lisováním bez následné rafinace, esterifikovaný olej se získá z horších druhů, podřadný sulfurový olej se připravuje extrakcí olivových pokrutin. S ohledem na složení lipidů (vysoký obsah mononenasycených mastných kyselin, zejm. olejové kyseliny) je v současnosti považován za příznivý faktor v léčbě hyperlipoproteinemií a v prevenci aterosklerózy
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství