omega-3 (w3, n-3)
nenasycené mastné kyseliny s dvojnou vazbou u 3. uhlíku od methylového konce (tj. mezi 3. a 4. uhlíkem). Hlavními omega-3 kyselinami jsou linolenová (a-linolenová) kyselina a z ní vznikající ikosapentaenová kyselina (EPA, s pěti dvojnými vazbami) a dokosahexaenová kyselina (DHA, se šesti dvojnými vazbami). Významným zdrojem jsou mořské ryby a produkty a některé oleje (např. lněný) či vlašské ořechy. Dostatečný příjem těchto kyselin se doporučuje zejm. k prevenci kardiovaskulárních onemocnění (příznivě působí na poměr HDL/LDL cholesterolu, snižují krevní tlak a agregaci destiček, ovlivňují viskozitu krve a fluiditu membrán) a při zánětlivých chorobách. Významné jsou i pro rozvoj CNS a sítnice. Obsah se udává rovněž na margarinech a existují i potravinové doplňky s těmito kyselinami
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství