pentosa
monosacharid s pěti atomy uhlíku; pentosy se ve formě polysacharidů (pentosanů) vyskytují ve dřevě, klovatinách a slizech; přírodní p. (aldosy) nekvasí na alkohol, podléhají mléčnému a octovému kvašení. K významným p. patří d-arabinosa (pektinosa), ribosa (v živočišných a rostlinných tkáních jako N-glykosidy pyrimidinů a purinů – stavební jednotky ribonukleových kyselin), deoxyribosa (složka deoxyribonukleových kyselin), d-xylosa (dřevný cukr). Srov. hexosa [pent(a); -osa]
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství