amyláza
amyláza – trávicí enzym, který štěpí dlouhé molekuly některých sacharidů zejm. škrobu na menší, aumožňuje tak jejich vstřebání. Je zejm. ve slinách ave šťávě produkované slinivkou břišní. Při postižení slinivky např. zánětem – pankreatitidou stoupá množství aktivita enzymu vkrvi zkr. AMS avmoči. Jeho stanovení slouží kdiagnóze chorob slinivky. Srov. diastáza, ptyalin řec. amylon škrob; -áza
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství