amylosa
amylosa – součást polysacharidů u škrobu s podílem 10 až 20 , vyznačující se dlouhými nerozvětvenými řetězci složenými z glukosových jednotek pouze vazby 1,4, rozpustná zejm. v horké vodě, tvořící s vodou tuhé gely; jediným produktem hydrolytického rozkladu a. je D-glukosa. Srov. amylo-1,4-1,6-transglukosidáza, amylopektin
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství