anaerobní, striktně
v mikrobiologii označení bakterií, které nemohou žít za přítomnosti kyslíku, ale jen v prostředí bez kyslíku. Jsou schopny fermentačního metabolismu (anaerobní glykolýzy). Ze sporulujících bakterií zejm. klostridie, z nesporulujících např. peptokoky, laktobacily, bifidobakterie. V organismu se vyskytují často ve spojení s jinými bakteriemi zejm. ve střevě, vagině, dutině ústní (gingivální choboty). K vzniku infekce, která je vždy endogenní, predisponují stavy s ischemizací tkání. Srov. mikroaerofilní, aerotolerantní
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství